Tapas

Nu blir det tapas med pappa och vänner. Mys !
 
 
 

Ingen röst...

Det började med att jag var lite hes på morgonen igår men efter teatern blev det mycket värre. Det var ju inte heller något plus att jag var på festen igår...
 
Men nu är det hemskt, det låter som en bebis röst i min kropp. Har ingen röst ALLS...
Så nu blir det en väldigt tyst helg..
 
 
Varm choklad toppad med grädde och kardemumma.
 
 

på fest

Har vvart kasst med inlägg idag men är på fest just nu så vi hörs imorgon !

Skola, skola, skola

Känns inte som det händer så mycket mer i mitt liv just nu, skolan tar otroligt mycket tid och kraft. Har haft historia nu, det gick väl bra antar jag... Håller på med uppsats som tar hundranittofem år. Nu är det strax oförberret prov i engelskan och efter det teater.
 
På teatern jobbar vi med improvisation just nu, vilket är gaaaalet kul. Älskar att improvisa, det är alltid lite läskigt men när man väl kommer igång alltså. Men annars händer det inte så mycket i skolan just nu. Eller jo, fick idag reda på att vi någon gång nästa ska sjunga för allla sånglärare för att få en rättvis bedömning, det är väl bra... Men ändå, förstår ni vad läskigt? Dessutom har jag ingen aning vad jag ska sjunga för något?
 
 
Jaja, hoppas ni får en fin dag. Bjuder på liten mys bild.
 
 
Min kära elin !
 
 
 

Skönhetsidealen

I detta inlägget riktar jag mig mest mot tjejer.
 
Detta är ett ämne som otroligt många pratar om idag. Skönhetsidealn börjar ta över många barn/ungdomars liv nu förtiden. Många är allt för upptagna att lägga alla pengar de har på smink och märkes kläder, allt för att passa in och för att bli accepterade. Något som också dominerar i skolorna är vikten, det gäller att väga rätt. Inte för lite och verkligen inte för mycket.
 
Man ska leva upp till den där ''prefekta'' bilden. Man ska vara smal, stora bröst, vältränad ( men inte för mycket ! ) och man ska vara ordentligt sminkad. Alla vill ju ha det där perfekta livet, eller hur? Alla ska avundas av en, se upp mot en, man ska vara det alla vill vara. Desperata efter att få detta livet tror tjejer att vägen att nå dit är dieter och liknande. Att svälta sig själv? Men jag vill att ni som läser detta inlägget och själv har himla många krav på er själva, eller ni som känner någon som har dessa tankar ska veta några saker.
Ni vill bli modeller, ni vill presentera Victoria's secret och ect. Dessa modeller lever på flytande föda hela tiden och tränar cirka 4 timmar varje dag i en månad innan catwalken. Är den där kroppen verkligen värd allt det där? Är det värt att gå hungrig varje dag för att vara enligt er ''perfekta''. Lägg ner skönhetsidealen, ni kommer bli mer älskade och avundade om ni vågar stå för den ni är. Om ni vågar visa alla människor att detta är jag, jag styrs inte av några ideal. Jag är den jag är och jag är stolt över mig själv.
 
 
Ha en bra kväll folk.

Panikslagen

Det började med att matten var inställd och eftersom jag ska på läkarbesök sen så kunde jag inte vara med på de andra lektionerna efter så jag åkte hem. När jag hade kommit hela vägen hem ( cirka 15 minuters promenad från busshållplatsen ) insåg jag att mina nycklar var borta. Panikslagen som jag var försökte jag gå exakt samma väg som innan tillbaka, inga nycklar.
Ringde min kompis och frågade om hon kunde kolla vid skåpen, inga nycklar. Så ringde till Västtraffik och hoppade på exakt samma buss, inga nycklar.
 
Helt panikslagen i mina misslyckande försök att hitta nycklarna ringde jag en annan klasskompis för att be dem gå samma väg som jag gick till bussen vid skolan. Då får jag reda på att en annan klasskompis hade hittat de när de satt kvar i mitt skåp....
 
Vet inte hur jag lyckas ibland.
 
 
 
 

Mina mål

Det finns vissa saker jag värdesätter ganska mycket i mitt liv, i alla fall just nu och det är mål. Det är viktigt för mig att alltid ha ett mål att jobba emot. Mål gör mig motiverad, det gör mig medveten om att jag har något att kämpa för. Till exempel har jag mål inom teatern, mitt mål är att få stå framför kameran och agera, medverka någon film och få göra det jag älskar just nu.
 
Jag har också ett mål inom sången, att utveckla min röst fullt möjligt. Kanske i det här läget inte för någon annan utan just för mig, teknist sätt är alla mål menade för mig och inte någon annan. Samtidigt som jag har alla dessa mål, påminner jag mig själv ständigt om att alla mål kanske inte är möjliga att nå. Det är aldrig bra att sätta för höga mål, men samtidigt så vill man ju ha en utmaning. Skulle nu situationen vara att jag inte lyckas medverka i filmer, kommer det betyda att jag har misslyckas, kommer det få mig att må dåligt?
 
Absolut inte, mål är till för att jag ska ha något att satsa mot, men allt är inte möjligt. Alla ens drömmar kommer inte slå in och så är det. Det är just det livet är till för, testa sina gränser och lära känna sig själv och det är just det som är så kul med mål, man vet aldrig om man klarar av att lyckas med dem. Det är det som gör mig så motiverad.
 
 
 
 
 
 
 
 

Julen närmar sig

Kan inte vänta till julen och har verkligen fått julkänsla nu och den inleddes idag på kören. Vi hade pratat om att pynta estet rummet, vilket hände idag. Vår fantastiska körledare Lisa tog med oss först till förrådet för att kolla vad vi hade där. Vi hittade en vit/silvrig plast julgran, några julgranskulor, två ljusslingor och några juldukar. Men det räckte ju verkligen inte enligt för oss så vi gick till en affär precis brevid skolan som har massa julsaker. Vi shoppade verkligen loss...
 
* Två mistlar som vi hängde i taket.
* Lite extra glitter till granen.
* Mer kulor till granen.
* Någon typ av topp till granen ( kommer inte ihåg vad det hette ).
* Ännu mer glitter som vi hängde runt anslagstavlan.
* Bomulls snö som vi hade runt tavlor, i krukor.
* En kylskåps magnet som vi satte på kylskåpet.
* En stor pappers stjärna som vi hängde upp.
 
Tror det var allt, men snacka om att det var mysigt, nu håller jag på att dekorera mitt egna rum lite. Julmusiken på högsta volym. Julen är påväg.
 
 
Gamla bilder, men bjuder på dom.
 
 

Finns inte ord för mina tankar

Följande text har jag hittat på amaliaibland.blogg.se
 
Kan inte förstå hur detta tillåts av lärare, LÄRARE SOM SKA HA ANSVAR FÖR ATT ALLA SKA TRIVAS. Det låter barnen tro att detta är okej, att det är okej att ta på varandras intima ställen och för att använda det som ett hot. Fyfan åt dagens samhälle.
 
Hoppas verkligen ni tar er tid åt att läsa allt.
 
Jag har kommit hem alldeles för sent om kvällarna senaste terminen och därför inte haft mycket tid att spendera med min lillasyster, 8 år, som börjat i årskurs 2. Idag hämtade jag henne från fritids och vi lagade mat tillsammans. Det var upplagt för att bli väldigt bra och det var riktigt mysigt tills jag bestämde mig för att fråga lite om livet i 2an. "Vad gör ni liksom?" "Vad pratar ni om? "Har folk idoler eller hejar på lag eller vad är det som gäller?" Hon redogjorde för vilka ramsor som gällde och kom sakta men säkert in på det komplexa i att "alla tjejer" var kära i den elakaste killen i klassen, och hur det kan bli så. Vi pratade om grupptryck med mer och att han kunde vara snäll ibland när han inte hade sina kompisar med sig.
 
Men så.
Jag - "Vad brukar killarna göra som är elakt då?"
Syster, 8 år- "Jo ibland stör dom när vi leker och tar *kompis* basketboll och gömmer den. Och så gör dom grävskopan och det är inte så roligt." 
Jag - "Vad är grävskopan för lek?"
Syster, 8 år- "Joo dom gör såhär grejer med handen och drar upp..." (uppenbarligen generad)
Jag - "jag fattar inte, hur menar du? Visa!"
Syster, 8 år- " nää jag kan inte visa men alltså..."
Hon drar handen genom luften så som att hon smeker/gröper ett kön på någon annan, jag fattar direkt och förstår hennes genans.
 
Fyfan.
 
Jag började koka inombords men höll mig lugn för hennes skull, jag ville veta mer innan jag drämde en tallrik i golvet. Min lillasyster berättar efter mina många taktiskt formulerade frågor om hur 2-3 killar i klassen brukar ge sig på tjejerna i klassen (ofta bestämmer de sig för "någon att sikta in sig på" så att tjejerna inte kan springa iväg) och ta dom på könet "som en grävskopa gräver". 
 
Det här händer alltså under timmarna på fritids. Min syster berättade att killarna aldrig vågar göra så på skoltid för efter lunchrasten brukar det pratas i klassen om det hände något jobbigt på rasten. Killarna vet alltså mycket väl att det är fel och att det inte skulle accepteras av lärarna
 
Jag- "Varför tror du att dom gör det? När brukar dom göra det liksom?"
Syster, 8 år- "Om en kille är själv så kan han göra det för att han har tråkigt, om det inte finns något roligare att göra liksom. Om dom är tillsammans så gör dom det som en jakt för att det är kul och försöker göra det på alla."
 
Det är inte upp till mig att sitta och analysera om det här är beteenden som tillåts/uppmanas/förbises i barnens hem eller inte men min syster svarade på frågan om hur länge det pågått att det började i 1an (för ett år sen då barnen var 6-7 år gamla) och att killarna verkade ha lärt sig av dom äldre killarna för hon kommer ihåg att det hände äldre tjejer när hon själv gick i förskoleklass.
 
Jag - "Vad gör ni då då? Tar ni tillbaka på killarna?"
Syster, 8 år- "Nä det går inte. Vi brukar säga till fritidsfröken och så."
Jag - "Vad gör fröknarna då?"
Syster, 8 år - "Dom säger typ "men det var ju inget bra". En gång hörde jag och *kompis* att en fröken sa till en av killarnas mamma men hon sa inte ens till honom på ett argt sätt."
 
När jag kände mig ganska redo( fått namnen på killarna) berättade jag på ett så konstruktivt sätt jag kunde att killarnas uppträdande är HELT JÄVLA INTE OK. Hon har aldrig tagit sig för att berätta om det här för någon förälder och det verkar inte klasskompisarna heller ha gjort: varför skulle dom? Sen dom började förskoleklass här i vårt lokala övre-medelklass-lågstadium har det gått till så här. Tjejerna har inte insett att det är något att reagera på. Visst, dom tycker att det är jävligt obehagligt men när dom gång på gång säger till fröknarna och det alltid ges samma svar tvingas dom sig sakta men säkert att acceptera tillvaron. Det går tydligen inte heller att berätta för föräldrarna, "för det är pinsamt" att ta upp från ingenstans. 
 
HELVETES JÄVLA SKITSAMHÄLLE där tjejer på 7-8 år ska behöva stå ut med att killarna i klassen tar sig sådana illegitima friheter och kränker hela deras person.
 
Nu vill jag inte höra något om att "boys will be boys" för det här har inget med inheritance att göra, det här är en socialt konstruerad handling som frodats av sjuka samhällsideal och acceptans, vilken då vandrar genom generationer (årskurser på ett lågstadium)och okej-as. Jag vill inte heller höra att det har med "killars tidiga sexuella mognad" att göra för det är inte vad det handlar om. Det finns inget sexuellt över det som händer, det är enbart en maktutövning och en kränkning: killarna gör det för att dom kan, för att dom har tråkigt, och för att tjejerna ogillar det ( det har hotats med "grävskopan" för att få tjejerna att göra det killarna vill). Jag vill inte heller höra "men dom förstår ju inte vad dom gör". Johoo du. Dom förstår kanske inte hur det här kan komma att ärra tjejerna för livet och hur det ter sig ur ett samhällsperspektiv men dom förstår att det är ett helt oacceptabelt beteende då dom håller sig till stunder när lärarna är frånvarande och tjejerna gör mycket motstånd.
 
Det jag allra minst vill höra nu är att du som läsare känner empati för min syster som tvingas gå med dessa vidriga pojkar då det inte är hennes klass det här handlar om egentligen. Det här handlar om ett samhälle där 8åringar förminskas till sitt kön och pojkar härskar över flickor genom att kränka det enda som skiljer dem åt. Det här handlar om helt vanliga pojkar som med stor sannolikhet växt upp i hem med goda värderingar och relativt jämställda föräldrar. Det här handlar kanske om din son, din systerson, ditt barnbarn, din lillebror eller ingen pojke du någonsin träffat. Det handlar inte om alla pojkar men det handlar om några och det är några pojkar för mycket. 
 
Jag vet inte hur det här bäst hanteras men jag vill bara uppmana alla med en pojke där hemma att ta ett snack om grupptryck, mobbing, klasskompisar (speciellt tjejer) och respekt. Kanske är inte din närmsta pojke alls såhär men risken finns och jag vill bara be er att förebygga att sånt här händer hellre än att sitta efterklok och ångra att ni aldrig tog snacket.
 
 
Syster, 8 år "Men kille har nästan slutat nu så jag hoppas att dom andra slutar snart också, för det är verkligen inte okej."
 
(jag ska uppenbarligen få upp det här på min systers nästa föräldramöte om jag så själv ska komma dit)
 
// Arg Storasyster

Dansa, sjunga och skriva

Känns inte som jag gör så himla mycket mer än det längre, eller jo... teater. Kan inte beskriva hur roligt det är med teater. Man får koppla av och släppa allt, man kommer liksom in i en helt annan värld.
 
Men som sagt, nu ska jag snart dra mig till skolan. Först är det teater, sen dans, sen kör och sen induviduell sång. För er som inte vet vad induviduell sång betyder så är det att man har en halvtimmes sång tid där man sjunger med en egen sångpedagog. Detta har jag två gånger i veckan !
 
Tror dock inte jag ska vara med på dansen, har nämligen varit sjuk ett tag så det beror lite på hur jag mår, men vi får se.
 
Bild från i sommras, längtar tillbaka.
,

*Skriver låt*

Sitter och har fullt upp med att skriva en ny låt... till vad? Ja det håller jag nog hemligt en litet tag till, haha.
Nej men sitter som sagt och håller på med en ny låt, får massa idéer hela tiden och det känns toppen, älskar att sitta och sjunga, skriva och spela. Det är så himla skönt att få skriva av sig även om denna låten inte är den mest seriöstaste.
 
Men jag och några i klassen håller på med ett ''litet'' projekt och det ska blir hur kul att få visa er när det är klart, men tills dess får ni vänta. Hoppas ni får en bra kväll nu, kram.
 
 
 
 
 
 

Delfinshowen

I höstas var jag på Life's delfinshow på Kolmården, blev en del bilder. Några blev jag faktiskt riktigt nöjda med. Det var en fantastisk upplevelse.
 
 
 
 

Önskelista


1. F.r.i.e.n.d.s the complete collection.
2. Glee säsong 2.
3. Biljetter till Harry Potter studio tour i London.
4. Mobil fodral.
5. Ravenclaw halsduk.
6. Ravenclaw slips.
7. Bökerna Cirklen, Eld och Nyckeln.
8. Nike free run 3.
9. Longboard.
10. Inspelningsmikrofon.
11. Kamerastativ.